Siber Güvenlik Ağ Mimarisi (CSMA) Nedir?
Siber güvenlik ağ mimarisi (CSMA), etkili bir güvenlik çerçevesi oluşturmak için kullanılan bir dizi düzenleyici ilkedir. CSMA yaklaşımı, kolayca genişletilebilen arayüzler, ortak bir veri şeması ve birlikte çalışabilirlik için iyi tanımlanmış arayüzler ve API’ler ile birleşik ve ölçeklenebilir bir güvenlik mimarisi tasarlamak anlamına gelir.
İyi tasarlanmış bir CSMA, çeşitli güvenlik kontrollerinin ve çözümlerinin daha etkili bir şekilde birlikte çalışmasını sağlar. Bu da güvenlik kuruluşlarının tehdit istihbaratını, olay yanıtını, güvenlik varlık yönetimini ve modern siber güvenliğin diğer temel işlevlerini daha iyi yönetmesini sağlar.
İyi Tasarlanmış Bir CSMA’nın 8 Temel Yeteneği
Bir siber güvenlik ağ mimarisinin sekiz temel yeteneğini nasıl birleştirdiğini anlamak için, onu dağıtılmış ve birbirine bağlı bir çerçeve aracılığıyla bir kuruluşun siber güvenlik duruşunu geliştiren kapsamlı bir yaklaşım olarak görmek önemlidir. Bu yaklaşım, gelişen siber tehditler karşısında hayati önem taşıyan daha çevik, esnek ve ölçeklenebilir bir güvenlik altyapısına olanak tanır. Her bir temel yeteneği inceleyelim ve bunların nasıl uygulandığını görelim:
Tespit Etme
CSMA, dağıtılmış bir sensör ağı ve ağ üzerinden bilgi paylaşan ve devam eden saldırılara ilişkin bütünsel bir görünüm oluşturan bir dizi akıllı algılama mekanizması aracılığıyla algılama yeteneklerini içermelidir. Algılama ağı, uç noktalar ve cihazlar, API’ler, altyapı (bulut, şirket içi, hibrit), uygulamalar ve SaaS, ağlar, veri akışları ve depolama ve kimlik doğrulama ve yetkilendirme sistemleri dahil olmak üzere bir kuruluşun BT ortamının çeşitli bileşenlerini ve katmanlarını kapsar. Bu geniş kapsam, tehlikeye ilişkin belirtileri (IoC) doğru bir şekilde belirlemek veya bir saldırının ne zaman başladığını belirlemek için birleştirilebilen tüm verileri toplayarak tehditlerin erken tespit edilmesini sağlar.
Birden fazla kaynaktan sürekli veri toplamak, daha zengin bir bilgi matrisine ve daha hızlı, daha doğru tehdit tanımlamasına yol açar. Modern tespit sistemleri, paylaşılan kalıplara ve diğer tarihsel kanıtlara dayalı olarak saldırıları tanımlamak ve kategorilere ayırmak için algoritmalar ve yapay zeka içerir.
İstihbarat
Etkili olmak için bir CSMA, risk tabanlı politikalar kullanarak tehditleri toplamalı, analiz etmeli ve önceliklendirmelidir. Bu, algılama sistemleri ağından gelen verileri tehdit istihbaratı beslemelerinden gelen yapılandırılmış verilerle bütünleştirerek gerçekleştirilir. İşlemler ve talepler için davranışsal ve bağlamsal veriler de CSMA istihbaratını bilgilendirir. İstihbarat verileri daha sonra MITRE ATT&CK, CVD/NVD gibi yapılandırılmış veri kaynaklarından, yapılandırılmamış verilerden (satıcı tavsiyeleri gibi) ve günlük dosyalarından gelen geçmiş kalıplara ve bilgilere göre analiz edilir. En son saldırı imzaları, güvenlik açıkları ve vahşi doğadaki davranışlar hakkındaki bilgileri anormal davranışların tanımlanmasıyla birleştirerek, bir CSMA istihbaratı entegre edebilir. Bu, güvenlik ekiplerine hem tehditlerin kapsamlı bir görünümünü hem de hızlı azaltma için en ciddi risklerin güçlü bir önceliklendirmesini sağlar.
Önleme
CSMA, çeşitli kontroller ve sistem tasarım prensipleri aracılığıyla saldırıları proaktif olarak engeller. Anomali tespiti için gelişmiş makine öğreniminden yararlanan ve dinamik, güvenli bulut erişimi için Güvenli Erişim Hizmeti Kenarı’nı (SASE) kullanan CSMA, hareketsiz ve aktarım halindeki veriler için sağlam şifreleme standartları sağlar. Sürekli kimlik doğrulama ve sıkı yetkilendirme ile eşleştirilen ağ segmentasyonu ve mikro segmentasyon, yanal hareketi kısıtlayabilir. Bu bileşenler, sürekli uyumluluk izleme ve risk yönetimi araçlarıyla birlikte, gelişen güvenlik ortamına dinamik olarak uyum sağlayarak siber tehditleri önleyen ve olası güvenlik açıklarına ve yetkisiz erişim girişimlerine karşı sürekli koruma sağlayan çok katmanlı bir savunma stratejisi düzenler.
Cevap
Bir CSMA içinde hız, kapsam ve etkinlik için güvenlik yanıtını optimize etmek, süreci yönetmek için kullanılan tüm bileşenlerin sıkı bir şekilde entegre edilmesini gerektirir. Tespit ve istihbarat unsurları, yanıtların iyi organize edilmiş ve kapsamlı olması için iletişimler, istihbarat işlevleri ve iletişim işlevleriyle merkezi bir panoya ve sorgulama biçimine entegre edilmelidir. CSMA, güvenlik bilgisi ve olay yönetimi (SIEM) sistemlerini veya güvenlik düzenleme, otomasyon ve yanıt (SOAR) sistemlerini yerinden etmez. Bunun yerine, tüm güvenlikle ilgili sistemlerin tek bir ağını oluşturarak bir organizasyonun genel güvenlik duruşunu geliştirmek ve genel yanıt etkinliğini ve görünürlüğünü iyileştirmek için bu çözümleri daha geniş çerçevesi içinde tamamlar ve entegre eder.
Birleşik Yönetim
Yukarıdaki eylemlerde belirtildiği gibi, CSMA yönetim ve veri alışverişi için birleşik bir düzlem oluşturmak üzere mevcut tüm alt sistemleri bir araya getirir. Bu, entegre bir gösterge paneli, uyarı sistemi ve raporlama sistemi setinin oluşturulmasını ve sürekli güncellenmesini sağlar. Yönetim düzlemi, birleştirilmiş bir şekilde, paydaşların işleri için ihtiyaç duydukları şeyleri görmelerine olanak sağlamalı, aynı zamanda sorun giderme, iş birliği yapma ve güvenlik silolarını ortadan kaldırma amacıyla gerektiğinde diğer rollerden gelen bilgileri de görüntülemelerine olanak vermelidir.
Proses Ölçümü ve Enstrümantasyonu
Bir CSMA’nın aynı zamanda güvenlik süreçlerini ölçebilmesi ve görselleştirebilmesi gerekir. Süreç ölçümleri bilinen metrikler (düzeltme süresi, vb.) veya sürece odaklanan alternatif metrikler (güvenlik kılavuzlarına uyum, uyumsuz geçirilen süre, triyaj süresi) etrafında oluşturulabilir. Ölçüm ve izleme sürekli ve otomatik olmalı, manuel süreçlere bağlı olmamalı ve manuel formatlarda (e-tablolar, vb.) kaydedilmemelidir. CSMA’nın süreç izlemesi, hem mevcut girdileri (SIEM etkinliği, bilet akışları gibi) toplamalı hem de yapılandırılmamış verileri (Slack mesajları ve e-posta) analiz ederek CSMA’nın ne kadar iyi performans gösterdiğine ve beklenen güvenlik süreci ile gerçek güvenlik süreci akışları arasındaki farkın ne olduğuna dair tutarlı bir resim oluşturmalıdır.
Sistem Entegrasyonu
Bir CSMA mimarı, CSMA içindeki araçların, kontrollerin ve veri akışlarının esnek entegrasyonunu sağlamak için arayüzler ve API’ler tasarlamalıdır. Entegrasyonun özellikleri önceden tanımlanmamıştır; bunun yerine, kuruluş kendi yeterlilikleriyle tutarlı ve sürdürülebilir bir entegrasyon yöntemi oluşturmalıdır. Entegrasyon mimarisi ölçek ve değişimi ele alacak şekilde tasarlanmalıdır çünkü bir CSMA uzun vadeli olarak tasarlanmalıdır.
Ölçeklenebilirlik ve Genişletilebilirlik
Bir CSMA, zaman içinde daha büyük ve daha büyük ölçeklenmeye izin verecek şekilde tasarlanmalıdır. Güvenlik araçları ve kontrollerinin sayısı her yıl artmaya devam ediyor. Koruma gerektiren teknoloji biçimlerinin ve uç nokta türlerinin sayısı da sürekli olarak artıyor. Günümüzün ortalama bir kuruluşunun teknoloji alanı ve saldırı yüzeyi, beş yıl öncesine göre önemli ölçüde daha karmaşıktır. Baştan ölçek için tasarım yaparak, bir CISO CSMA’larını geleceğe hazırlayabilir ve yıkıcı büyük yeniden düzenleme ihtiyacını azaltabilir. Sistem entegrasyonuyla yakından ilişkili olan bir CSMA kolayca genişletilebilir ve modüler olmalıdır. CISO’lar CSMA kapsamını yeni güvenlik araçlarına ve kontrollerine veya uyumluluk, denetim, finans ve düzenleyici ihtiyaçlar dahil olmak üzere CSMA faaliyetlerine ve verilerine erişim gerektiren kayıt ve analiz sistemlerine hızla genişletebilmelidir.
Zamansız Tasarım İlkeleri CSMA’ları Daha İyi Hale Getirir
Bir CSMA’nın sekiz temel yeteneği birbiriyle ilişkilidir ve sağlam, çevik ve kapsamlı bir siber güvenlik ortamı yaratmak için birlikte çalışır. Bir CSMA oluştururken bu yeteneklere odaklanarak, kuruluşlar yalnızca mevcut güvenlik zorluklarını ele alan değil, aynı zamanda gelecekteki tehditlere ve teknolojik gelişmelere uyum sağlamaya hazır bir ağ oluşturabilir.